Kesehatan

25 Contoh Terbaik Yang Berkesan Lazim Halaman

Dalam usaha untuk anda pekerja untuk mengambil cuti sebagai sebahagian daripada FFCRA, anda boleh memerlukan pekerja untuk mengidentifikasi tanda-tanda mereka dan sebuah janji untuk tes atau dokter. Walau bagaimanapun, kamu tidak memerlukan pekerja untuk menyediakan lagi dokumentasi atau yang sama sijil yang mereka telah diminta diagnosis atau rawatan dari penjagaan pembekal jadi, bahawa pekerja boleh ambil cuti sakit berbayar untuk COVID-19 gejala-gejala. Minimum dokumen yang diperlukan untuk ini meninggalkan adalah bertujuan untuk membenarkan pekerja dengan COVID-19 gejala untuk mengambil cuti dan perlahan penyebaran COVID-19. Saya mungkin akan mengakhiri pengiraan beberapa jam dibayar cuti sakit yang aku perlu untuk menyediakan seorang pekerja dengan jadual yang tidak teratur atau beberapa jam yang saya harus membayar pekerja itu untuk setiap hari dalam keluarga dan cuti sakit? Sebagai majikan biasanya ya.

Anda tidak boleh mengambil dibayar cuti sakit di bawah FFCRA jika kamu membuat keputusan sepihak untuk karantina diri untuk penyakit tanpa nasihat perubatan, bahkan jika anda telah COVID-19 gejala-gejala. Nota itu FFCRA tidak membenarkan anda untuk mengambil cuti sakit berbayar jika anda mengalami penyakit yang tidak berkaitan dengan COVID-19. Bagaimanapun, bergantung pada majikan anda adalah harapan dan keadaan anda, anda mungkin dapat untuk telecommuting dalam kuarantin tempoh.

Oleh itu, mereka mengira jam meninggalkan berdasarkan jumlah jam yang pekerja harus biasanya bekerja. Jika dijadualkan normal waktu yang tidak diketahui atau pekerja sambilan jadual berbeza, anda boleh menggunakan enam bulan rata-rata untuk mengira-rata jam setiap hari. Dan jika tidak ada perjanjian itu, kau boleh mengira jumlah yang sama jam meninggalkan berdasarkan rata-jam setiap hari bahawa pekerja harus bekerja untuk seluruh tempoh pekerjaan. Disember 31, 2020, majikan anda tidak diperlukan untuk memberikan anda FFCRA pergi, tetapi majikan anda secara sukarela boleh memilih untuk memberikan anda meninggalkan apa-apa. Obligasi untuk menyediakan FFCRA meninggalkan akan memohon dari berkesan tarikh Bertindak, April 1, 2020, sehingga 31. Apa amandemen untuk melanjutkan keperluan untuk memberikan meninggalkan bawah FFCRA akan memerlukan amandemen ke undang-Undang oleh Kongres.

Disatukan Pembahagian Bertindak, 2021 dilanjutkan majikan kredit cukai untuk bayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit, yang dibenarkan pekerja untuk sukarelawan sehingga 31. Bagaimanapun, ini Bertindak tidak melanjutkan layak pekerja hak untuk FFCRA meninggalkan di luar 31 disember 2021. Dalam tempoh enam bulan, pertama pekerja bekerja 1,150 jam lebih dari 130 bekerja hari, mengambil sejumlah 50 jam peribadi dan perubatan pergi. Jumlah jam bahawa pekerja ini seharusnya untuk bekerja, termasuk semua hari libur diambil, 1,200 jam.

FAQS

Secara umum, anda tidak perlu untuk mengambil apa-apa meninggalkan jika bersama-ibu bapa, co-penjaga atau anda yang biasa anak pembekal untuk memberikan peduli untuk anak anda. Lihat soalan 20 untuk lebih lanjut. Boleh saya menggunakan cuti sakit berbayar dan keluarga besar dan sakit pergi bersama-sama untuk COVID-19 sebab?

Atau tidak pekerja mengambil cuti sementara untuk beberapa bulan pada tahun 2020? Dalam erti kata lain, adakah saya perlu untuk menetapkan dan ulasan yang baru tempoh enam bulan setiap kali saya pekerja mengambil cuti? Sebagai majikan, anda harus menentukan tempoh enam bulan untuk mengira tetap tarif setiap pekerja selaras dengan FFCRA, yang berdasarkan pada hari pertama pekerja mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit. Ini tempoh enam bulan yang digunakan untuk mengira jumlah yang dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit diambil oleh pekerja di bawah FFCRA.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button