Kesehatan

Apakah Halaman Soalan Dan Bagaimana Saya Membuat Satu

Dalam situasi ini, kau dan bosmu boleh bersetuju bahawa anda boleh mengambil sementara dibayar cuti sakit semasa teleworking. Jika anda dicegah dari teleworking anda normal jadwal karena anda perlu menjaga anak anda yang sekolah atau tempat peduli ditutup, atau jika seorang anak pembekal tidak tersedia untuk sebab-sebab yang berkaitan dengan COVID-19, anda dan majikan anda boleh bersetuju bahawa anda boleh mengambil sementara keluarga meninggalkan sementara teleworking. Jika anda tidak dapat melakukan ini teleworking tugas atau melakukan yang diperlukan teleworking jam karena kau perlu menjaga anak anda yang sekolah atau tempat peduli ditutup kerana COVID-19 atau anak pembekal tidak ada, anda berhak untuk dilanjutkan keluarga dan cuti sakit. Tentu saja, sejauh yang kau boleh telecommuting sambil menjaga anak anda, dibayar cuti sakit dan keluarga besar dan cuti sakit tidak ada. Apa tempoh enam bulan yang biasa kadar yang dikira menurut FFCRA, sebagai contoh, jika saya pekerja mengambil cuti sakit berbayar, memperbaiki dan mengambil keluarga dan cuti sakit seminggu kemudian? Atau tidak pekerja mengambil cuti sementara untuk beberapa bulan pada tahun 2020?

faqs

Jika anda mendapati bahawa pekerja adalah ekonomi bergantung pada anda untuk dapat bekerja, kau mungkin akan memiliki untuk memberi pekerja ini dengan dibayar cuti sakit, dan juga keluarganya dan cuti sakit. Tentu saja, anda tidak bertanggungjawab untuk menyediakan dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit untuk pekerja oleh pihak ketiga pembekal perkhidmatan dengan siapa kau telah membuat kesimpulan sebuah kontrak untuk menyediakan tertentu perkhidmatan dalam negeri. Saya seorang pekerja. Aku jatuh sakit dengan COVID-19 gejala, memutuskan untuk karantina diri selama dua minggu dan kemudian kembali bekerja.

Minimum dokumen yang diperlukan untuk ini meninggalkan adalah bertujuan untuk membenarkan pekerja dengan COVID-19 gejala untuk mengambil cuti dan perlahan penyebaran COVID-19. Saya mungkin akan mengakhiri pengiraan beberapa jam dibayar cuti sakit yang aku perlu untuk menyediakan seorang pekerja dengan jadual yang tidak teratur atau beberapa jam yang saya harus membayar pekerja itu untuk setiap hari dalam keluarga dan cuti sakit? Sebagai majikan biasanya ya. Ia adalah sama dan diterima untuk majikan untuk pusingan terdekat kesepuluh, suku atau setengah jam apabila menentukan pekerja jam kerja.

Tidak ada cukup pekerja yang mampu, bersedia dan layak dan siapa yang ada di tempat dan waktu yang diperlukan untuk menjalankan kerja atau perkhidmatan pekerja-pekerja yang memohon untuk dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit, dan ini berfungsi atau perkhidmatan yang diperlukan untuk perniagaan kecil untuk bekerja dengan kapasitas minimum. Jabatan menggalakkan majikan dan pekerja untuk bekerja bersama-sama untuk mencapai maksimum fleksibilitas. Jika majikan dan pekerja bersetuju bahawa pekerja mengambil cuti sementara pada kurang dari sehari penuh bekerja untuk menjaga mereka kanak-kanak yang sekolah atau peduli lokasi ditutup, atau jika penjagaan kanak-kanak pembekal tidak ada kerana COVID-19, jabatan akan menyokong apa-apa sukarela perkiraan. Bagaimana saya menghitung jam bekerja dengan seorang pekerja sambilan untuk dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit?

Boleh lebih dari seorang ibu bapa mengambil dibayar cuti sakit atau keluarga dan cuti sakit pada masa yang sama untuk menjaga anak saya yang sekolah atau tempat peduli ditutup kerana COVID-19 atau yang penjagaan kanak-kanak pembekal tidak ada? Kau boleh ambil cuti sakit berbayar atau keluarga dan cuti sakit untuk menjaga anak anda hanya apabila anda perlu menjaga anak anda dan benar-benar menjaga apabila anda tidak dapat bekerja atau telecommuting disebabkan oleh penjagaan. Secara umum, anda tidak perlu untuk mengambil apa-apa meninggalkan jika bersama-ibu bapa, co-penjaga atau anda yang biasa anak pembekal untuk memberikan peduli untuk anak anda. Lihat soalan 20 untuk lebih lanjut. Boleh saya ambil cuti sakit berbayar atau keluarga dan cuti sakit untuk menjaga anak saya dari usia 18?

Jika anda berada dalam kumpulan asuransi kesehatan yang disediakan oleh majikan, anda berhak untuk kumpulan asuransi kesehatan pada anda dibayar cuti sakit di syarat-syarat yang sama seperti jika kamu akan untuk terus bekerja. Oleh itu, keperluan, termasuk ketentuan untuk menyelesaikan tempoh menunggu, akan memohon dalam cara yang sama seperti jika kau terus bekerja, termasuk fakta bahwa hari-hari anda berada di cuti sakit berbayar akan mengira ke arah tamat tempoh menunggu. Jika, selaras dengan syarat-pelan, seseorang boleh memilih perlindungan yang akan membawa kesan selepas tempoh pengeluaran selesai, asuransi kesehatan perlu mengambil kesan selepas tempoh pengeluaran selesai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button